Apel Umanitar pentru șoferi

Nu te speria de acest titlu mârșav și înșelător. N-are nici o legătură efectivă cu apelurile umanitare propriu-zise. Nu, are treabă cu mitocănia poliției rromâne. Pentru că ei au mai multe perechi de coițe și fac ce-i taie pe ei capul. Și pun limite de viteză aberante și linii continue unde nu e cazul și linii întrerupte în zone periculoase de-a binelea. Și pentru că mai presus de toate astea ei vor sta la pândă în multe din acele zone ca să te faulteze maxim atunci când încerci și tu să ajungi acolo unde ai treabă într-un timp destul de rezonabil încât să nu trebuiască să-ți cumperi alte haine la destinație, pentru că cele cu care ai plecat de acasă s-au demodat cât timp tu ai fost pe drum. Hai să facem în așa fel încât să ne unim un pic și să ne ajutăm unii pe alții. Să ne facem drumurile mai sigure și mai eficiente atunci când traversăm țara. Amu să nu mă înțelegeți gresit…feri-doamne, nu vă instig la încălcarea regulilor de circulație. Fiecare face treaba asta pe propria-i barbă. Calci linia continuă, sari peste limita de viteză și te prinde vreun cap de cretă…ce pot să zic: Ghinion! Data viitoare nu mai fă.

Fii civilizat în trafic, depășește fără să deranjezi, fără să mă obligi să frânez mitocănește pentru că tu nu te-ai asigurat corespunzător înainte să faci o depășire. Da, și pe mine mă deprimă șoferii patriei. Și nu-s șofer de cursă lungă. Nu fac 15.000 km/lună. Dar cred că bat totuși nu număr destul de mare de km față de un șofer obișnuit. Și nu, nu-mi place și nu mă încântă atunci când pe vreun drum național, drept sau cu curbe blânde, ajung din urmă câte un cetățean care gonește furios cu 70km/h în afara localității. Am încetat să mă mai ambalez nervos când se întâmplă una ca asta. Dar cu prima ocazie îl depășesc și-mi văd mai departe de drum. Nu-l claxonez, nu-i dau flash-uri decât dacă chiar e mârlan.

Dar în altă ordine de idei fac un apel umanitar către acei șoferi care sunt posesori de telefoane deștepte: Android, iPhone, Windows Mobile, BlackBerry, Nokia!

Va rog să faceți o brumă de download la aplicația asta: http://trapster.com/. Pentru Android si iPhone aplicația se găsește în application market-ul corespunzător.
Și acum musai că te întrebi la ce satană îi bun Trapster ăsta, nu? Păi, poți raporta tot felul de chestii care au legatură cu drumurile patriei. No bun…ce poți raporta? Tot felul: echipaje de poliție cu sau fără radar, radare fixe, accidente, zone in constructie, alte pericole pe drum, camere de supraveghere trafic și camere anti-trecut-pe-roșu, zone obișnuite în care stă la pândă poliția.
Mai poți raporta si tot felul de alte pericole pentru participanții la trafic: focuri pe marginea drumului, drumuri inundate, drumuri cu gheață, drumuri inchise, școli sau zone de joacă pentru copii, intersecții periculoase sau chiar curbe periculoase. Aplicația are nevoie de un device cu GPS și de un abonament de internet pe mobil pentru a face publice raportarile.

Dar, în numele lui Trompi, nu folosiți aplicația dacă vreți să frângeți falusul de colegii din trafic. Raportați doar unde e cazul și poate așa vom avea încet, încet drumuri mai sigure, dacă vom ști din timp să ne ferim de pericole. Pentru că poliția rromână nu ne ajută, nu ne rămâne decât să ne ajutăm noi singuri. Dacă fiecare dintre voi, cei care puteți să folosiți Trapster o veți face, și vă rugați și prietenii să o facă poate vom reuși să acumulăm cât mai multe detalii despre nenorocirile care ne pasc pe drumurile noastre. Mă gândesc că fiecare dintre voi ajungeți la un moment dat pe drumuri pe care nu le cunoașteți și v-ați bucura dacă ați ști din timp pe unde stă miliția sau unde sunt segmente periculoase de drum. Și hai…nu fiți rromâni! Adică nu funcționați pe principiul că dacă altul nu raportează eu de ce aș face-o! Nici o îmbunătățire nu vine instant. Dați fiecare cu rapoarte și poate poate facem să fie bine.

Dați mai departe acest link, să popularizăm un pic aplicația asta, altfel totul este inutil.

Hai…drumuri bune și asfalt uscat!

P.S. Am împrumutat poza de la zoso. E reprezentativă pentru milițienii noștri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.