Am stat intr-o zi si am cugetat adanc asupra nemuriri sufletului si a semnificatiei claxonului la soferii romani si m-am surprins pe mine insume de sinistrele descoperiri.
Romanul claxoneaza. Intr-una. Disperat. Excitat. Isteric.De pomana.
Ne place sa ne proptim cu mana in claxon precum se reazama Ion in toiagul sau ancestral. Si chiar ne face placere cand auzim alti soferi claxonand.
De ce??? Ete aceasta este o intrebare de baraj! (cati metri are barajul?)
Claxonam ca suntem frustrati? Claxonam ca suntem grabiti?
Sunt foarte curios cati soferi chiar cred ca oligofrenul ala, care o oprit sa se dea nevasta jos din masina, este interesat de cat de tare sau de mult este claxonat? Va spun eu…il doare in posterior! Asadar un claxon scurt – de avertizare – ar fi suficient. Dar nu,
claxonul trebuie sa fie o chestie expresiva si violenta in acelasi timp in asa fel incat cel vizat sa se simta cu musca pe caciula si sa stie ca o gramada furibunda de soferi sta in spatele lui si il injura care mai de care mai vartos.
Mai claxonam si din alte motive: vedem o domnisoara pe strada cu un fundulet obraznic sau imbracata un pic mai provocator si ne simtim obligati sa anuntam faptul ca am vazut-o si ca ne-a placut. E un lucru normal. Daca esti mitocan atunci te apuci sa si strigi dupa ea din masina. Dar claxonatul este absolut obligatoriu, ca plata impozitelor. Daca nu claxonezi insemna ca nu ti-a placut tipa sau si mai sigur esti poponar.
Cel mai bun claxonat este cel infaptuit in toiul noptii pe o strada linistita atunci este apostrofat vreun pieton care trece neregulamentar. Desi ar fi loc suficient sa fie ocolit, el trebuie totusi sa fie atentionat cat mai zgomotos ca face o greseala sa se puna cu o conserva care are claxon.
Daca ne apare ceva brusc in fata claxonam. Intai claxonam si apoi punem frana. Pana in ultima secunda speram ca poate speriem pericolul care ne pandeste cu un claxon puternic si hotarat.
Hmmmm….mai poti sa mai zici ceva? Ma cam indoiesc. Dar mai poti claxona!
Dupa mine cred ca majoritatea instructorilor auto ii initiaza pe soferi in arta claxonului. Cred ca e primul lucru pe care il spun: “Uite, acesta este claxonul! Foloseste-l cat mai des si cat mai puternic cu putinta. De aia a fost pus pe volan. Sa stie tot prostul ca tu ai claxon si stii sa-l folosesti”
Inutil, degeaba am face educatie cu posesorii nostri de permis, claxonatul e o moda la noi! E un stil de viata! E ceva firesc, natural, face parte din insasi esenta noastra umana.